Päätöksentekoon pontta demokratialla
Hetken kansalaiskeskustelua eri sovellusalustoilla seuranneena täytyy todeta, että jopa on Imatralla taas meininki. Vallalla oleva negatiivisuus johdattaa meidät kohti demokratian tunkiota.
Kun me kuntalaisten valtuustosaliin äänestämät valtuutetut käymme etsimään elinvoima- ja hyvinvointitekijöitä kuntalaisille, alkaa pian valtaisa kansalaiskeskustelu puolesta ja vastaan; kuka on mikäkin tai mistä kotoisin. Toisaalta on hyvä, että kannanottoja tuodaan keskusteluissa esiin; silti keskustelun on perustuttava aina faktoihin eikä vääränlaisiin mielikuviin.
Suora demokratia suorastaan ruokkii vääriin mielikuviin perustuvia kannanottoja. Vääriin mielikuviin perustuvia kannanottoja on jo nyt aivan liikaa kuten maailmalta saamme todeta.
Me valtuutetut käymme nyt keskustelua Imatran tulevaisuuden näkymistä, haasteita riittää valtaisasti. Keskustelupalstoilla suora demokratia tuntuukin uppoavan sellaisille henkilöille, joilla ei ole aikomustakaan rekrytoitua paikalliseen päätöksentekoon vaan arvostella tai mustamaalata päättömästi muiden ideoita.
Huomautettakoon vielä, että edustuksellinen demokratia on se millä tehdään tulevaisuuden päätöksiä myös Imatralla, ei ”kivittämällä ikkunoita”.
Suoraa demokratiaa kannattavien kannattanee etsiä omaa maailmankatsomusta kannattava poliittinen tai poliittisesti sitoutumaton ryhmä ja rekrytoitua siihen. Ainostaan sitä kautta äänesi kuullaan uskottavammin.
Jokaisen meidän poliittisesti valveutuneen on syytä katsoa ajoittain peiliin ja kysyä itseltään olenko poliittisesti uskottava? Mitä poliittisilla lausunnoillani tai ulostuloillani viestin, miksi ja kenelle? Uskottavuus luo poliittiselle vaikuttajalle luottamuksen kansalaisten keskuuteen, vaikka tämä ei aina olisikaan oman aatteen edustaja. Ainoastaan puoluerajat ylittävällä yhteistyöllä saavutetaan suuria päätöksiä sekä tekoja, ei melskaamalla.
Edesmennyttä kansantaitelija Jope Ruonansuuta lainatakseni: ”Aatteleppa ite”.
Timo Härkönen
Imatran Seudun Perussuomalaiset ry.