Sinä vuonna ei talvea tullutkaan

Olemme saaneet ihmetellä vallitsevaa ilmastonmuutosta. Siis mitä ilmastonmuutosta? Sitäkö, joka vaikuttaa globaalisti eri aikakausina luontaisesti vai ihmisen itse aiheuttamaa ilmastonmuutosta? Tosiasia lieneekin, että ihminen on vähintäänkin itse kiihdyttänyt ilmastonmuutosta. Loppupelissä kyse ei ole yksittäisistä mielipiteistä vaan faktoista ja muutokseen on varauduttava joka tapauksessa. Luontoa ja ilmastoa kuluttava ihmispopulaatio omine valintoineen ja määrällisesti alkaa olla maapallon kantokyvyn kannalta sietorajoilla.

Laittaisimmeko täällä Pohjolassa lopulta kamalasti hanttiin, ettei tarvitsisi lähteä lumitöihin tai raappaamaan ekoautojemme kohmeisia tuulilaseja aamusta ja illasta toiseen? Myhäilisimme kuitenkin hiljaa mielissämme lämmityskulujen laskiessa. Sähkölasku olisi vähintäänkin maltillinen, öljyä ei kattiloissa palaisi tai klapeja uunissa hulmuaisi kuin hitunen verrattuna kovaan pakkastalveen.

Kumpi säätila sitten olisi parempi täällä meillä Suomessa?
Sekö, että hytisemme harhakuvitelmassa kovan suomalaisen pakkastalven keskellä päivitellen maailman ilmaston kauhu-uutisia halaillen maailmaa? Vai sekö, että rämmimme räntäsateessa hätistellen mäkäräisiä ja punkkeja keskellä tammikuuta? Molemmissa on puolensa; kuten pihvillä tai kasvipihvillä.

Kaupunki sopeuttaa toimintaansa YT- menettelyiden johdosta ja 29:n henkilön työsuhde loppuu. Meltolan päätökseen tulevassa asemakaavamuutoksessa on mielenkiintoisia syvyyksiä. Alueen tontinomistajille näyttäisi tulevan aivan uusia vastuita. Uimahallista ja urheilutalosta alkaa vääntö, millainen ja mihin? Imatran demarit avaavat lähikunnille kuntaliitos- ja yhteistyökeskustelua antaen sellaisen kuvan itsestään, että Imatralaiset hamuavat lähikuntien rahakirstuille. Imatrankoskelta lähtee jälleen yksi yritys pois, surullista. Herää mieleen ajatus, että vaikka kuinka suunnittelisimme, ohjasimme poliittisesti, tukisimme yrittäjyyttä, mikään ei tunnu auttavan. Ostoskäyttäytyminen on vain muuttunut radikaalisti. Tyhjää liiketilaa on vapaana valtavasti ja kivijalkayrittäjien haaliminen Imatralle on äärettömän haasteellista. Ilman yrittäjyyttä ei ole hommia, ilman hommia ei saada asukkaita alueellemme ja paikkakunta ei houkuttele. Näin se vaan on.

Somemaailmassa on valtakunnallisesti mielenkiintoista liikehdintää samaan aikaan kun maailmalla kalistellaan miekkoja ja sapeleita. Positiivisuutta löytyy vihdoin myös Etelä-Karjalan someryhmistä kaiken harmauden keskeltä, kerrassaan hienoa!

Silakkaliike kerää Facebookissa joukkojaan rasisminvastaiseen taisteluun, erityisen hienoa! Perussuomalaiset nousevat kuitenkin tuon ryhmän keskusteluissa useasti ”yhteiskunnan vihollisiksi”, mielenkiintoista. Silakkaparven yleinen ilme vaikuttaakin siltä, että Ruuhka-Suomen alueelta onkin saatu kasattua samanhenkisiä perussuomalaisten kansansuosiota pelkääviä ihmisiä samaan hymistelevään ryhmään. Kaikki muut poliittiset näkemykset vastaan perussuomalaiset, siltähän se taas näyttää.

Kyseisen ryhmän yksittäisistä viesteistä huokuu, että perussuomalaisesti ajattelevat ihmiset kelpaisivat ainoastaan puolustamaan maatamme mahdollisissa sisä- tai ulkopoliittisissa kriisitilanteissa. Mutta yhteiskunnalliseen päätösten tekoon eivät. Keskustelijoiden mielestä perussuomalaisittain ajattelevat tulisikin nujertaa mahdollisimman pian. Mutta miksi?
Onko silakoiden isänmaallisuus sitten niin paljon parempaa isänmaallisuutta kuin perussuomalaisten? Miksei perussuomalaisin arvoin saisi maatamme suojella sitä uhkaavilta sinisilmäisiltä uhkatekijöiltä? Eikö Suomen lähimenneisyys ole opettanut silakoillekaan yhtikäs mitään? Ryhmän keskusteluissa on kuitenkin erinomaisia avauksia ja hyvin perusteltuja näkökulmia, näin tuleekin olla. Keskustelun polarisoituminen saattaa kuitenkin sokaista lukijansa nopeasti.

Perisynti somekeskusteluissa tapahtuvaan ajatusmaailmoiden polarisoitumiseen lieneekin siinä, että kirjoittelijoiden mielestä juuri hänen mielipide on vaan niin paljon parempi. Tai he kokevat toisen eriävän mielipiteen henkilökohtaiseksi loukkaukseksi sekä uhaksi omaa ”parempaa” ajatusmaailmaansa kohtaan. Ethän vaan juuri sinä harrasta somenarsismia muulla tavoin ajattelevia kohtaan? Vai onko kyse liian useasti tahallisesta väärinymmärtämisestä?

Joku tämänkin kirjoituksen lukija on saanut varmuudella osansa. Jonkun kommentti on poistettu keskusteluketjusta, vaikka kommentti olisi ollut puhtaasti neutraali ja perustuisi faktoihin. Tällainen moderointi somekeskusteluissa on vähintäänkin kyseenalaista. Tällainen toiminta antaa ikävän kuvan siitä, että yleisiä keskusteluja halutaan sensuroida ja ohjata keskustelua johonkin ideologiseen suuntaan. Ryhmien ylläpidon tulee olla toki hereillä, törkykirjoitukset tuleekin poistaa ja törkykirjoittelijat bannata.

Perussuomalaisten kannatus näyttää nousevan kuitenkin samaan tahtiin, kun silakoita liittyy uuteen ryhmään. Mielenkiintoista. Perussuomalaisten kannatukselle löytyy varmasti syynsä yhteiskunnallisesta epäkohdista, vaihtoehdoista tai pettymyksestä vanhoihin puolueideologioihin. Niihin ei liene syytä kiinnittää tässä yhteydessä sen kummempaa fokusta.

Epäpoliittisuus arvoisat ihmiset! Se lienee päivän teema, eikä jonkun yksittäisen poliittisen ajatusmaailman eristäminen tai korostaminen keskusteluissa. Asiat edellä ihmisten sekä yhteiskunnan vuoksi, ei ainoastaan ideologia. Täytyneekin harkita perustettavaksi Facebookiin uusi voimaannuttava ryhmä ”Muurahaiset”, jossa jokaisella muurahaisella olisi oma kiihkoton roolinsa.

Summa summarum: sitä mukaan, kun maapallon ilmaston keskilämpötila nousee globaalisti, sitä enemmän tunnutaan kokevan rasismia Suomessa. Kaikki siis äkkiä ilmastotalkoisiin, jotta saadaan pitkät -35 asteen pakkasjaksot takaisin ja voimme keskittyä viimein yhteiskuntamme olennaisuuksiin.

Timo Härkönen
Imatran Seudun Perussuomalaiset ry

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa