Erilaisuuskortit esiin!

Minäpä väitän, ettei valtio voi tehdä mitään edistääkseen vähemmistöjen pääsyä valtiollisiin tehtäviin, he eivät vaan yleisesti hakeudu sinne. Nykyisen Suomen hallitukset linjaukset vaikuttavatkin siltä, että valtiollisiin toimiin halutaan väkisin erilaisia etnisiä ryhmiä, koska se näyttää ulospäin hyvältä. Kiinnostuksen puuttuessa heidät ohjataan sinne vaikka näkymättömän ohituskaistan kautta.

Toinen juttu, etninen profilointi. Jos jokin viranomaistaho etsii laittomasti maassa olevia, on mielestäni todennäköisempää löytää sellainen henkilö muista kuin valtaväestöstä. Poliisilla lienee homma hallussa, mutta oma viherministeriömme kampittanee operatiivista työtä tekeviä poliiseja minkä ehtii.

Miksi ylipäätään ihmiset loukkaantuvat siitä, jos heiltä kysytään henkilöpapereita? Esimerkiksi vuosientakainen suomalaisen rap-artistin äidin kiukuttelu ulkomaalaispoliisille olikin lopulta täysin perusteetonta uhriutumista. Todistamalla henkilöllisyytensä, olisivat he päässeet jatkamaan iltaansa minuutin sisään mutta ei kun piti vetää se rasismikortti.

Viranomaisten työ perustuu profilointiin tavalla tai toisella niin kuin pitääkin. Nuorten täyttämä bileauto tutkitaan varmasti jopa useampaan kertaan, koska on keskivertoa todennäköisempää löytää ratista päihtynyt tai kortiton kuljettaja jne. Itsekin nuorena useasti kokenut, mutta ei haitannut. Pikemminkin tuli turvallisuuden tunne, kolmas pysäytys samana iltana tosin sai huumoria aikaan. Viranomaisten käyttämää profilointia ei tulisi ottaa syynä uhriutua, sillä kysehän on pelkistä matemaattisista todennäköisyyksistä.

Me emme onneksi elä Rammsteinin sanoitusten mukaisesti kaikki Amerikassa, vaan valtiossa, jossa poliisin liiallinen voimankäyttö on äärimmäisen harvinaista eikä vähemmistöihin kuuluvien tarvitse pelätä viranomaistahoja. Ajatus haalarikameroista on silti hyvä, se takaisi poliiseillekin oikeusturvan ja samalla törkytapaukset tulisivat helpommin esiin.

Joni Salmi
Imatran Seudun Perussuomalaiset ry

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa